+420 321 021 863 farmatichy@tiscali.cz
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Výroba sýrů Kutná Hora Farma Tichý

 
 

Farma Tichý Kutná Hora je také skvělým výrobcem sýrů tradičními způsoby

 
 
Na naší farmě vyrábíme sýry tradiční metodou, byť s přispěním dostupné moderní techniky. Sýry, které vyrábíme, neobsahují žádné konzervační látky, chcete-li „éčka.“ Sýry jsou složeny výhradně z kravského mléka z naší produkce. Po pasterizaci se do mléka přidají kultury mléčného kysání a sýřidlo.

V případě zájmu zákazníků se sýr dochucuje přidáním koření, bylinek, apod.
 
 

Vyrábíme sýry tradičním způsobem

 
K tolik diskutované otázce tuku v sýru a tuku v sušině lze obecně říci, že čím je sýr tvrdší, tím je tučnější. U čerstvých sýrů se tuk v sušině pohybuje okolo 40 %. Tento sýr ale obsahuje pouze 15 – 20% sušiny, která je vlastně tvořena bílkovinou a tukem. Proto při váze sýru 100 g je 15 - 20 g sušina a zbylou část tvoří syrovátka. Z těchto 15 – 20 g je cca 40 % tuku. Ve výsledku tak dostaneme, že v čerstvém sýru je necelých 10g tuku. Tyto údaje jsou pouze orientační a přesná data je schopná určit pouze laboratoř.

Nejsme průmyslovým podnikem a sýry vyrábíme tradičním způsobem, tak stejně jako naši předci, neřešíme obsah tuku. Pro nás je důležité, aby sýr chutnal! Toho však bez tuku dosáhnout nelze.
 
 
 
 
 
 
 
 

Jsme schopni vyrobit prakticky jakýkoliv sýr i přesto, že jich existuje cca 2000 druhů.

 
Vzhledem k tomu, že mléko má při každém nádoji jiný obsah tuku a bílkoviny, je každý sýr jinak tučný. Běžné kravské mléko má po nadojení v průměru tučnost 4 % a bílkovina se pohybuje okolo 3,2 %. V průmyslových mlékárnách jsou stanoveny normy jednotlivých sýrů na základě laboratorních rozborů. Tyto normy jsou pak mlékárny povinné při výrobě dodržovat. Proto pokud je mléko málo tučné musejí do mléka přidat před výrobou sýrů tuk nebo naopak pokud je tuku v mléce nadbytek, musí se odstředěním odstranit. Tím je bohužel odstraněna možnost rozmanitosti při výrobě sýrů.

Z vlastní zkušenosti můžeme říci, že pokud např. v pondělí vyrobíme čerstvý sýr, tak v úterý při dodržení stejného postupu bude jiný. Tyto rozdíly záleží na mléce, které je každý den jiné.

Mezi nejoblíbenější patří čerstvé sýry, ale i sýry zrající. Ty sice zrají delší dobu (nejvíce v řádech měsíců, ale i let) a vyžadují každodenní péči, ale odměnou je pak jejich skvělá chuť.


 
 
 
 
 
 
Sílu, kterou najdeš v sýru,
Vám přeje tým Farmy Tichý!